Odchudzanie podczas spadku odporności jesienią? Tylko z cateringiem dietetycznym!

Lato odchodzi, noce robią się coraz chłodniejsze, a my szykujemy się do pory jesienno-zimowej. To czas, kiedy zmagamy się ze spadkiem odporności i gorszym samopoczuciem, również psychicznym. Choć za odchudzanie zwykle bierzemy się tuż przed wakacyjnym urlopem, wielu z nas pracuje nad sylwetką przez cały rok, lub też zakłada, że jest to dobry moment na wyszczuplenie swojego ciała, zanim przyjdzie czas sylwestrowej zabawy. Jak bezpiecznie odchudzać się w tym trudnym dla organizmu okresie?

Niewłaściwa dieta oznacza spadek odporności

Lato ma w sobie mnóstwo zalet, przede wszystkim dostarcza nam słońca, a to z niego pozyskujemy witaminę D. Niestety nadchodząca nieubłaganie jesień zapowiada widmo niedoborów tejże. Jesienią potrzeba nam również wielu innych witamin, ale w większych ilościach, bo gwałtowne zmiany warunków pogodowych sprawiają, że łatwiej zapadamy na wszelkiego rodzaju infekcje. Na koniec zaś jeden z kluczowych czynników doprowadzających do spadku odporności, czyli niewłaściwa dieta.

Podczas wakacji przyzwyczailiśmy się do kosztowania w smakołykach, które dalekie były od wartości odżywczych. Jesienią powoli przyzwyczajamy się do szarej rzeczywistości i domowych posiłków. Powrót do pracy i nawał obowiązków owocują tym, że nie przykładamy się do codziennego, zdrowego gotowania, z braku czasu. Nasz organizm zaczyna wysyłać niepokojące sygnały, a przecież chcieliśmy zacząć się odchudzać właśnie teraz, by pozbyć się nielubianej oponki nabytej przez wakacje, a na święta i zabawę sylwestrową, wyglądać szałowo.

Już na tym etapie warto zainteresować się propozycją, jaką jest catering dietetyczny, czyli dieta pudełkowa, którą można znaleźć na stronie www.EatZone.pl. Dlaczego w ten sposób brać się za odchudzanie, skoro teoretycznie możemy poradzić sobie samodzielnie?

Nie narażaj swojego organizmu!

Sęk w tym, że każda dieta wiąże się z koniecznością ograniczenia liczby przyswajanych kalorii. Jeśli nie mamy wiedzy i doświadczenia, jak skomponować codzienny jadłospis, by uchronić się przed niedoborem najważniejszych substancji odżywczych, powinniśmy zapomnieć o odchudzaniu na własną rękę.

Dzięki diecie pudełkowej można chudnąć, ale stopniowo i zdrowo. Posiłki planowane, układane i przyrządzane przez zespół specjalistów, w tym dietetyków i kucharzy, są mniej kaloryczne, ale sycące, zatem minimalizują ryzyko odczuwania głodu pomiędzy jednym, a drugim posiłkiem. Ponadto to właśnie fachowcy wiedzą, jak dobierać i jak łączyć ze sobą poszczególne produkty spożywcze, by taka dieta nie tylko smakowała, ale i dostarczała witamin, minerałów, węglowodanów, białek, tłuszczy, fitozwiązków… każdego składnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, uzupełnienie niedoborów dzięki diecie pudełkowej, pozwala wspomóc funkcjonowanie układu odpornościowego!

Jeśli odchudzanie zaplanowaliśmy na porę jesienno-zimową, gdy nietrudno o spadek odporności, postawmy na dietę pudełkową. Z cateringiem dietetycznym będzie skutecznie, bezpiecznie i zdrowo!